Биди #Cool #СедиДома забавувај се и учи

Драги ученици и родители,

Привременото затворање на училиштата е само еден од предизвиците кои треба заедно да ги надминеме. Се надевам дека овој блог на сите ќе ни помогне во тоа.

Затоа ќе ги замолам, најпрво учениците, да ги користат наставните матерјали и да ги следат препораките и насоките за учење кои секоја недела ќе ги постирам како насока во учењето по предметите информатика и проекти од информатика.

Родителите  пак , кои сега стануваат наши  партнери во поддршката на учењето на нашите ученици,  ќе ги замолам активно да се вклучат во учењето на своите деца и да им помогнат во користењето на технологијата во процесот на далечинското учење.

Што се однесува до нас, наставниците ќе продолжиме со обезбедување максимална поддршка на нашите ученици во воспитно-образовниот процес и нивно прилагодување кон новиот начин на учење, кој сум сигурна дека заедно успешно ќе го завршиме. За таа цел секоја недела, за предметот информатика за VI и VII одделение како и за предметот Проекти од информатика VIII одделение, ќе објавувам неделен  план за учење, наставни матерјали и насоки за работа.

ОПЕРАТИВЕН НЕДЕЛЕН  ПЛАН ЗА УЧЕЊЕ 23 март – 28 март 2020

Наставна тема
(наставна единица)
Очекувани резултати од учењето Наставен матерјал
VI Алгоритми програми и совладување на алгоритамското размислување преку игри

Учење преку игра за совладување на основните концепти од програмирањето

Да се осознаат основните концепти од програмирањето (концепт на редоследност, избор, повторување, променливи)  преку практична примена на примери од едукативната платформа www.code.org

Наставниот матерјал за дадената наставна единица е достапен на училишниот блог за учење информатика www.daucimezaedno.wordpress.com на следниот линк

VII Напредно програмирање во визуелна околина
 (Изработка на програми со посложени проблемски ситуации)
Самостојно да се креираат програми во програмски јазик Scratch со комбинација на изучените искази/инструкции  

Наставниот матерјал за наставната единица е достапен на следниот линк

Наставните листови се достапни на на следниот линк. 
Да се решат задачите од 1-8.

Видео туторијалот   DoingAritmeticsUsingScratch
е достапен на следниот линк.

VIII Проекти со програма за обработка на текст (Изработка на оригинален документ – проектна задача на дадена тема според дадени критериуми Да се изработи проектна задача на тема по избор според дадените инструкции/критериуми (предлог/препорака темата да е поврзана со предходно изработената проектна задача со програма за мултимедијални презентации) Инструкците/критериумите за изработка на проектната задача се достапни на следниот линк.

 

Пример од готова проектна задача е достапна на следниот линк.


 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Европската недела на кодирање 2019

Европската недела на кодирање е движење на пошироко членство што ја слави креативноста, решавањето проблеми и соработката преку програмирање и други технички активности. Идејата е да се направи програмирањето повидливо, да им се покаже на младите, возрасните и постарите како да ги оживеат идеите со кодирање, да се демистифицираат овие вештини и да се доведат мотивирани луѓе заедно да учат.
Европска недела на кодирање е движење на пошироко членство предводено од волонтери и поддржано од Европската Комисија. Сите – училишта, наставници, библиотеки, клубови за кодирање, деловни субјекти, јавни органи – може да организираат #CodeWeek активност и да ја додадат на мапата codeweek.eu.

Европската недела на кодирање стартуваше во 2013 година од Младите советници за Дигитална агенда за Европа. Европската комисија ја поддржува Европската недела на кодирање, како дел од стратегијата за Дигитален единствен пазар. Во Акциониот план за дигитално образование Комисијата особено ги охрабрува училиштата да се придружат на иницијативата. Целта е да се вклучат 50% од сите училишта во Европа до 2020 година.

Европската недела на кодирање во 2019 година ќе се одржи помеѓу 5 и 20 октомври. Нашето училиште ќе земе активно учество преку опрганизирање активност за креирање дигитални игри со програмскиот јазик Scratch “Play and Code”

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ОСНОВЦИТЕ АКТИВНО КОРИСТАТ ИНТЕРНЕТ И СОЦИЈАЛНИ МРЕЖИ

Охридските основци не заостануваат зад трендовите на нивните врсници во користењето на копјутерската технологија. Активно ги користат социјалните мрежи и компјутерските игри.

Учениците од ОУ Григор Прличев, на 22.04.2017 година, во рамки на активностите на слободните ученички активности го посетија Инсиде интeрнет кафето, каде се организира промоција на брошура за заштита на младите на интернет „Сурфај безбедно“.

 

 

Користењето на дигиталната технологија кај децата е нивно секојдневие за едукација, дружење и забава. При тоа учениците поминуваат од 30 минути до 1 час дневно на компјутер. Децата растат и живеат во дигиталната ера, но при тоа ги демнат голем број опaсности кои ги донесува технологијата. Тоа се најчесто социјалните мрежи, и затоа  едукцијата нa децата од тие опaснoсти е важна. Важен аспект е учеството на  родителите и секако училиштето во едукацијата.

Преземено од ТВМ телевизија (http://tvm.mk/vesti/ohrid/25420-osnovcite-aktivno-koristat-internet-i-socijalni-mrezhi )

Posted in За нас | Leave a comment

Gimp (GNU Image Manipulation Program)

Gimp (GNU Image Manipulation Program) е слободна апликација за креирање и обработка на бит мапирани слики, а воедно има подршка и за векторска графика. Програмата се појавила 1995 година, а нејзини први креатори се Спенсер Кимбал и Питер Матис. Програмата е лиценцирана под ГНУ-овата општа јавна лиценца.

 

Gimp – Free & Open Source Image Editor  може да се преземе од официјалната веб страна на следниот линк.

Видео туторијали за Gimp:

Posted in GraphApps | Leave a comment

Обука дигитални вештини и Prosocial Learning

Линкови за мајкрософт работилница:

  1. Еду портал  https://education.microsoft.com/
  2. Линк до презентација ,,Вештини за учење на 21 век,, 
  3. Линк до прашалникот за презентација ,,Вештини за учење на 21 век,,
  4. Линк до прашалник за Дигитални вештини

 

Линкови за Prosocial Learning

  1. Официјалната страна на ПРИЈАТЕЛИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
    http://www.friends-of-education.org
  2. Facebook страната на Пријатели на образованието https://www.facebook.com/friendofeducation/
  3. Официјалната страни на проектот

 

Posted in За нас, Uncategorized | Leave a comment

Дабар 2017

Дабар е интернационален предизвик/ натпревар, наменет за ученици од основните и средните училишта (почнувајќи со 1во одделение), кој има за цел да ја промовира информатиката и сродните науки. Истиот се организира во повеќе држави, и е еден од најпопуларните натпревари во светот. Инаку, како идеја, Дабар има добиено повеќе награди на европски и светски конференции. Последната од нив е добиена на Европскиот самит за компјутерски науки, каде Дабар ја доби наградата “Informatics Europe Best Practices in Education”.

На овој натпревар, учествуваа точно 24820 ученици од Република Македонија, со што нашата држава е меѓу оние со процентуално најголем број учесници на овој популарен меѓународен натпревар. Натпреварот го поддржаа 223 училишта. 

Со цел да ја промовираме оваа активност и во Република Македонија нашето училиште трета година со ред учествува на натпреварот. Оваа година учествуваа 90 ученици од шесто, седмо и деветто одделение. Повеќе детални информации за натпреварот може да видите на следниот линк.

Posted in За нас, Uncategorized | Leave a comment

Државен натпревар по информатика за апликативни вештини 2017

На 17.05.2017  во Скопје во просториите на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство – ФИНКИ,  се одржа XI-тиот државен натпревар по информатика за апликативни вештини.

На натпреварот учествуваа најдобрите ученици од Македонија кои постигнаа пласман на регионалниот натпревар поинформатика.На натпреварот учествуваше и нашиот ученик Христијан Дончевски VI-5 одделение ОУ „Григор Прличев“ Григор Прличев и освои II награда. Повеќе за натпреварот на следниот линк.

Posted in За нас | Leave a comment