Notepad

Notepad е текстуален уредувач (едитор) вклучен во оперативниот систем Windows.

 • Во програмата Notepad има основни наредби за работа со документи
  – внесување (пишување) на текст,
  – поправање на грешки и измени во текстот,
  – пронаоѓање и замена на делови од текстот,
  – печатење
  – меморирање документи
 • Погоден е за пишување белешки, потсетници, кратки писма.
 • Текст едиторите имаат можност за едноставно уредување на изгледот на напишаниот текст за разлика од текст процесорите кои нудат голем број можности за уредување на изгледот на текстот.
 • Уредувањето на изгледот на текстот се вика форматирање на текстот.
 • Активирање на програмата Notepad
  1. Од менито Start одбери (All) Programs, потоа Accessories и на крај Notepad:
  2. Ќе се активира програмата и ќе се отвори прозорецот Notepad.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s