Author Archives: probenblog1

Обука дигитални вештини и Prosocial Learning

Линкови за мајкрософт работилница: Еду портал  https://education.microsoft.com/ Линк до презентација ,,Вештини за учење на 21 век,,  Линк до прашалникот за презентација ,,Вештини за учење на 21 век,, Линк до прашалник за Дигитални вештини   Линкови за Prosocial Learning Официјалната страна на ПРИЈАТЕЛИ НА … Continue reading

Posted in За нас, Uncategorized | Leave a comment

Дабар 2017

Дабар е интернационален предизвик/ натпревар, наменет за ученици од основните и средните училишта (почнувајќи со 1во одделение), кој има за цел да ја промовира информатиката и сродните науки. Истиот се организира во повеќе држави, и е еден од најпопуларните натпревари … Continue reading

Posted in За нас, Uncategorized | Leave a comment

Државен натпревар по информатика за апликативни вештини 2017

На 17.05.2017  во Скопје во просториите на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство – ФИНКИ,  се одржа XI-тиот државен натпревар по информатика за апликативни вештини. На натпреварот учествуваа најдобрите ученици од Македонија кои постигнаа пласман на регионалниот натпревар поинформатика.На натпреварот учествуваше и … Continue reading

Posted in За нас | Leave a comment

Како да направите добра презентација

Posted in Develop | Leave a comment

Проектно учење

Проекти од Информатиката е изборен предмет кој претставува логична потреба на современото образование и на современиот живот. Предметот треба да им овозможи на учениците да се запознаат со техниките, вештините и постапките за реализација на проектна задача со компјутер. Тоа … Continue reading

Posted in Planing | Leave a comment

GIMP Tutorial – Bear in the Road

This GIMP tutorial demonstrates how to combine two photos to produce an interesting effect of photomontage. Link to road image http://www.littlewebhut.com/images/ro… Link to bear image http://www.littlewebhut.com/images/be…

Posted in GraphApps | Leave a comment

How to use GIMP-Beginner tutorial exercises

GIMP beginner tutorial and/or Gimp basics tutorial,  has an introduction to the GIMP interface and a beginners excercise to get started with GIMP. A great way for GIMP beginners and learning the GIMP basics, basically getting started with GIMP/beginning with … Continue reading

Posted in GraphApps | Leave a comment