Inkscape

Inkscape e бесплатна (freeware) програма со отворен код, наменета за работа  со векторска графика.

Може бесплатно да се преземе од официјалната веб страна https://inkscape.org.

Датотеките креирани со Inkscape се во SVG формат. Скалабилна векторска графика (SVG -Scalable Vector Graphics) која е заснована на XML језикот, и овозможува работа со дводимензионална векторска графика, која може да биде статична или анимирана.

Inkscape примарно е развиен за Linux платформа, но исто така достапен е и за OS X, UNIX како и за Microsoft Windows оперативните системи.

Слично како и во другите програми наменети за работа со векторска графика, (како што се Adobe Illustrator, CorelDraw, XaraX, Illustrator или Freehand), во InkScape нуди можности за креирањеи обработка на геометриски форми: елипси, правоаголници, звезди, полигони, спирали, различни видови линија, внесување текст и др.

Галерија со бесплатни датотеки за работа со векторска графика е достапна на слениот линк https://openclipart.org/.

Advertisements
This entry was posted in GraphApps. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s