ПРЕТСТАВЕНИ АКТИВНОСТИТЕ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈА НА ОБРАЗОВАНИЕТО „EDU DAY“.

IMG_8026-150x150На 22 Декември 2015 година во Хотел Континентал, Скопје, се одржа „Edu Day“ настан организиран од Мајкрософт Македонија. Присутните имаа можност да се запознаат со иновативните практики во образованието при користење на платформите и алатките на Мајкрософт претставени од Мајкрософт Наставници од Македонија, презентери на „Edu Day“.

За првпат пред пошироката публика во Македонија беше претставен концептот на иновативна училница, Мајкрософт Showcase Classroom, преку користење на платформата на Office 365 и низата алатки кои таа ги содржи. За презентација на Мајкрософт Showcase Classroom која треба да послужи како модел за функционирање на една иновативна училница во која технологијата е ставена во служба на педагогијата, беа поканети членовите на здружението ,, Пријатели на Образованието,, : Марина Василева, Дарко Талевски Славица Карбева и Марина Танасоска.

Посебен осврт беше даден на OneNote Staff NotebookиOneNote Class Notebook како клучни алатки кои овозможуваат простор за соработка и споделување на информации и ресурси помеѓу клучните чинители на образовниот процес. На настанот,иновативноста, креативноста и вештините на 21-от векбеа клучни фактори во одлучувањето на петте победници кои беа прогласени за најдобри во трите натпревари организирани од Мајкрософт за сите наставници од основните и средните училишта од Македонија. Наставниците со своите креативни изработки се натпреварувааво натпреварот за Мајкрософт експерт наставник од Македонија (Microsoft Innovative Educator (MIE), натпреварот за најиновативни наставници од Македонија во рамки на регионалниот ЦИЕ MIXathon предизвик за 2015-2016 година и натпреварот за Hour of Code.

Преземено од faktor.mk

This entry was posted in За нас, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s