Централна единица

Централна единица

Рестартирање е постапка за повторно вчитување на програмите потребни за работа на компјутерот без тој да се исклучи од струја.

Куќиштето е кутија во која се сместени главните делови на компјутерот.

pc-parts

На предниот дел од куќиштето има:

  • копче за вклучување на компјутерот во струја – Power,
  • копче за рестартирање на компјутерот – Reset,
  • предeн влезен дел од уредите за работа со дискета, CD или DVD,
  • приклучоци (USB, за звучници – слушалки и слично),
  • сијалички.

На задниот дел на куќиштето вообичаено се наоѓаат различни приклучоци (порти). Тие служат за поврзување на периферните уреди со компјутерот.

CPU front CPU back

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s