програма за цртање Paint

Активирање на програмата Paint

 • Доколку иконата на Paint се наоѓа на работната маса, кликни двапати на неа.-
 • Кликни на копчето Start, позиционирај се на (All) Programs, потоа на Accessories и на крајот кликни на Paint.
 • prozorec paint Работен прозорец на програмата Paint
  1.   Насловната лента
  2.   Лентата со менија
  3.   Лентaта со алатки (Tool Box)
  4.   Лентaта со бои (Color Box)
  5.   Работната површина која наликува на празен бел лист хартија на кој можеш да црташ. 
 • prozorec za prisposobuvanjeПриспособување на работната средина:
  Лентите можат да бидат прикажани или не по твој избор:
  1 Во лентата со менија кликни на менито View.
  2 Лентите што се прикажани во прозорецот имаат ознака.

Со кликнување на името на лентата одбираш која лента ќе биде прикажана.

 •  Затворање на програмата Paint
  –   со повикување на наредбата Exit од менито File;
  –   со кликнување на копчето Close од насловната лента;
  –   со комбинација на тастерите Аlt+F4.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s