палета со бои

 • Палетата со бои се наоѓа на дното на екранот.paleta
 • На неа се наоѓаат 28 бои што можат и да се изменат.
 • Лево има две квадратчиња со боите што сме ги избрале. Бојата во горното квадратче се нарекува предна боја и таа е бојата на линиите. Бојата во долното квадратче се нарекува задна боја и таа е бојата на исполнувањата.
 • Предната боја се одбира со левото копче од глувчето, а задната боја се одбира со десното копче од глувчето.  (На сликава предна боја е црвената, а задна боја е жолтата).

Избор на нови бои

paleta full

 1. Кога ќе сакаш да одбереш боја што ја нема во палетата: кликни на наредбата EditColorsод менито Colors. Ќе се отвори прозорецот EditColors.
 1. Можеш да одбереш една од основните бои (Basiccolors).
 2. За произволна боја кликни на копчето Define Custom Colors, по што ќе се отвори палета со бои од десната страна.
 3. Кликни во палетата за да од-береш боја.
 4. На лизгачот одбери нијанса на бојата.
 5. Кликни на копчето Add to Custom Colors.
 6. Бојата ќе се појави во палетата Custom colors. Постапката можеш да ја повториш.
 7. Кликни на копчето OK. Бојата ќе се појави во палетата со бои.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s