копирање, отсекување и прилепување делови од цртеж

otsekuvanjeОперациите отсечување, копирање и прилепување можеш да ги извршиш со:

  • Cut,             Copy      и     Paste      од менито Edit 
  • Ctrl+X,      Ctrl+C   и     Ctrl+V    преку тастатура

Отсечување и прилепување дел од цртежот
1
Селектирај некој дел од цртежот.
2 Кога со глувчето ќе се позиционираш врз означениот дел од цртежот, покажувачот ќе го добие облик како на слика 2 . Кликни и со притиснато лево копче од глувчето повлечи го делот од цртежот на друго место.
3 На саканата позиција отпушти го копчето.

Копирање и прилепување дел од цртежот
1
Селектирај некој дел од цртежот.
2 Кога со глувчето ќе се позиционираш врз означениот дел од цртежот, покажувачот ќе го добие облик како на слика 2 . Кликни и со притиснато лево копче од глувчето, држиш притиснат тастерот Ctrl додека влечеш со глувчето и повлечи го делот од цртежот на друго место.
3 На саканата позиција отпушти го копчето.

или

1 Селектирај некој дел од цртежот.
2 ИзбериCtrl+Cод тастатурата
3 ИзбериCtrl+V од тастатурата

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s