основни поими

 • Машинскиот дел се сите физички единици што можеме да ги допреме и видиме.  (од најголемите делови што веднаш ги забележуваш како што се куќиштето или мониторот, преку деловите вградени во куќиштето како што е процесорот, па сè до најситните жички и шрафчиња)
 • Програмски дел се сите програми што ги извршува еден компјутер.

Компјутерски систем = машински дел  + програмски дел                                                                                          (hardware)                 (software)

 • основната компјутерска конфигурација ја сочинуваат:
  – куќиште (централната единица)
  – монитор
  – тастатура
  -глувчето.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s