Основни елементи на прозорец

 • prozorecКога ќе отвориш некоја икона, таа ќе премине во прозорец. 
 • Прозорецот може да се отвори, минимизира, да му се променатдимензиите или да се затвори.

 

Вообичаене елементи на прозорецот се:

 1. Лента за име (title bar)
  На горниот дел од прозорецот се наоѓа лента со име на програмата и име на фајлот содржина е прикажана во прозорецот.
 2. Копчиња за работа со прозорецот
  Се наоѓаат во десниот горен агол од прозорецот и служат за спуштање на прозорецот во лентата со задачи, прикажување на цел или на дел од екранот и затварање на прозорецот.
 3. Лента со менија
  Менијата се ленти (списоци) на наредби. Kај различни програми менијата се различни
 4. Лента со алатки
  Под менито на прозорецот се наоѓа лента со алатки.
 5. Лента за скролирање
 6. Дел за приказ
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s