означување на делови од цртеж

Делови од некој цртеж  (блокови) можеш да избришеш, да копираш, да отсечеш и да прилепиш на друго место, можеш да им ја смениш димензијата, да ги ротираш, да ги искосиш, да им ја смениш бојата итн.

Но, пред да ги направиш овие операции, тие делови треба да ги означиш.

Означување (селектирањe) на дел од цртеж се прави со помош на алатките за селектирање сос слободна рака и селектирање правоаголна област.

otsekuvanjeОзначување правоаголна област
Со алатката влечи со глувчето околу саканата област, така што да направиш правоаголник околу неа.

Означување со слободна рака
За попрецизно означување, со алатката влечи со глувчето околу објектот по твоја желба. Кога ќе завршиш со означувањето, таа област автоматски ќе се претвори во правоаголник, но тоа не значи дека и означувањето е правоаголно.

Означување на целиот цртеж се прави со избор на копчињата Ctrl+A од тастатурата.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s