образовен софтвер

Образовен софтвер се компјутерски програми за подучување, помош при
учење или само-учење.

Образовните програми се мултимедјални (содржат видеа, слики, анимации) и интерактивни (овозможуваат размена на податоци во две насоки т.е меѓу корисникот и компјутерот).

Образовниот софтвер може да биде во вид на учебник, енциклопедија, речник, компјутерска игра, симулација (дел од обуките за пилотирање, возење автомобил и слично).

 • Енциклопедии:
 1. Wikipedia
 2. Encarta
 3. Britannica.com
 4. Encyclopedia.com
 5. Google maps
 • Бесплатни речници:
 1. Дигитален речник на македонски јазик
 2. Macmillan dictionary
 3. Google Translate
 4. Dictionary Boss
 • Извори за учење странски јазици и бесплатни курсеви:
 1. Codecademy – бесплатна страница за учење програмирање
 2. Code School – курсевите се направени на креативен начин и се учи преку играње, наместо класични предавања.
 3. Free Code Camp – отворен форум на кој може да научите да програмирате на повеќе различни начини, да градите проекти и да добивате сертификати.
 4. The Odin Project – ова е онлајн-курс со лекции за програмирање во повеќе јазици.
 5. Google, Python – бесплатно предавање за луѓето со мало искуство.
 6. Google, C++ – курс за С++ со пишани материјали, видеа, примери и вежби.
 7. Coding for Kids – Code.org е непрофитна организација која создала забавен начин за учење програмирање наменет за децата.
 8. LearnEnglishKids
 9. British Council Macedonia
 10. Duolingo
 11. Busuu
 12. Foreign Services Institute
 13. Livemocha
 14. Coursera 
 • Образовни портали:
 1. Skool.mk
 2. code.org
 3. IT.com.mk
 4. Отворени Образовни Ресурси
 5. eko portal
 6. 5plus
 7. Зелени училишта
 8. BetterInternetforKids
 9. Khan Academy
 10. University of Michigan Library Research Guides
 •  Виртуелни тури
 1. Национален музеј на природата во Вашингтон
 2. Нацинална галерија, Лондон
 3. Виртуелни тури во Лувр Парис
 4. Виртуелна тура во Версај
 5. Метрополитен
 6. Виртуелни тури од Египет
 7. Панорами
 8. Google Art Projects
 9. Stocholm360.net
 10. Digital tends
 11. Fullscren360
 • Бесплатни книги  и е-библиотеки:
 1. E-библиотеката на македонското културно богатство Македоника
 2. Reading Fantastics
 3. Google Books
 4. BeterInternetforKids-resource gallery
 5. Бесплатни книги за програмирање од „Github“
 6. Бесплатни учебници за компјутерски науки
 7. Lost my name – едитор за креирање  персонализирани On-line сликовници
 • Образовни блогови и веб страни:
 1. nastava20.wordpress.com
 2. http://www.informatickoobrazovanie.blogspot.com/
 3. http://informatika-viikm.wikispaces.com/
 4. http://www.11oktomvri-informatika2.blogspot.com/
 5. http://www.itedukacija.blogspot.com/
 6. http://astronomija.mk/
 7. http://ucimatematika.weebly.com/
 8. http://matematika-ohrid.webs.com/
 9. ToolBox
 10. teach-ict.com
 • Канали на „YouTube“ – линкови од канали кои се занимаваат со програмирањето.
 1. Coder’s Guide
 2. Code Course
 3. LearnCode.academy
 4. DevTips
 5. The New Boston
 6. The Google Developers Channel
 7. Поголема листа од канали од областа најдете ОВДЕ.
 • Курсеви од универзитети
  Најпопуларните за програмирање се:
 1. Intro to Computer Science – курсот е понуден од „Харвард“ и е најпопуларен курс од областа.
 2.  Developing Apps with iOS – доколку сакате да научите да правите апликации, овој курс е за вас.
 3. Голема листа од онлајн-курсеви за компјутерски науки може да најдете ОВДЕ.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s