oбразовни портали

 • Веб-портал е веб-сајт организиран така што може едноставно да се дојде до различни услуги на Интернет: пребарување, други страници, електронска пошта, пренос на датотеки и слично.
 • Образовен портал е веб-портал во кој најчесто има содржини од образованието: најновите настани во образованието, можност за следење електронски курсеви, регистрација и користење електронска пошта, учество на форумот за учениците и др.

internet2

Пример за образовен портал е порталот Skoool.mk  објавен  од страна на Intel и МИО на конференцијата. Порталот нуди едукативен и интерактивен материјал за ученици од прво до деветто одделение, а има и содржина за средношколци. Порталот  ги опфаќа предметите математика, биологија, хемија и физика во форма на интерактивни лекции, некои во видео форма, заедно со тестови и други белешки од предавањето.

На следните адреси  се достапни портали од повеќе области:

 1. ОЕР.мк портал за отворени образовни ресурси
 2. Безбедно на интернет
 3. code.org
 4. IT.com.mk портал за инфорациска технологија
 5. Еко портал портал за екологија
 6. 5plus портал со забавни и едукативни содржини
 7. Портал за географија
 8. SAFER INTERNET DAY
 9. BetterInternetforKids
 10. LearnEnglishKids
 11. British Council Macedonia
 12. Мetamorphosis
 13. ScieceDaily
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s