намена

Периферни уреди се деловите од компјутерот кои се наоѓаат околу куќиштето.

Периферните уреди можат да бидат:

  • влезни уреди – со кои внесуваме податоци и даваме наредби (тастатура, глувче, скенер, микрофон, екрани осетливи на допир, видео камера и др.)
  • излезни уреди – за прикажување на податоците и програмите обработени од компјутерот.
    (монитор, печатар, звучници и др.)

Периферните уреди може да бидат поврзани со компјутерот жично и безжично.

Најголем број од уредите за поврзување со компјутерот користат USB приклучок
(тастатура, глувче, печатар, џојстик, дигитален апарат и слично).
Познати начини за безжично поврзување на електронски уреди се  Infra Red (Инфра Ред), Bluetooth (Блутут) и други.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s