компјутерски игри

Програмите за забава кои се играат на компјутер се викаат компјутерски игри.

Првата компјутерска игра во светот била направена во 1961 год. во Америка под името Spacewar.

Карактеристика на игрите
Секоја игра има свои правила на играње и цел која играчот треба да ја постигне. Целта може да биде победа, решавање на логички проблем, поминување на сите нивоа, што подолго играње и слично.

Според правилата на играта играчот влече потези за да ја постигне целта.

 

Поделба на игрите:

 1. Според бројот на играчи, игрите можат да бидат за:
  • еден играч (singlе player – сингл плеер),
  • повеќе играчи (multyplayer – мулти плеер).
 2. Според темата, содржината и потребните вештини од играчот постојат најразлични видови компјутерски игри, како на пример:
  • аркадни (кај овие игри важни се брзо реагирање и рефлекси)
  • логички (кај овие игри важни се размислување, меморија, интелигенција)
  • симулации (кај овие игри важно е  што пореално однесување во текот на играта)
  • стратегии и разни други (кај овие игри важен е добар план на потезите воиграта
 3. Според приказот на графиката, компјутерските игри може да бидат 2D или 3D
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s