Историја на компјутерите

Прва генерација компјутери

EniacЗа прв електронски компјутер се смета ENIAC.  ENIAC имал вградени 18 000 електронски ламби, зафаќал простор од 150 м квадратни, тежел 30 тони, постојано работел-не се исклучувал и се расипувал на секои 7 минути и имал посебни уреди за ладење, поради преголемото загревање. На следниот линк погледни го видеото за ENIAC.

 • Компјутерите од првата генерација за обработка на податоци користеле електронски лампи.vacum tube
 • Тие биле огромни, зафаќале цели катови и трошеле многу електрична енергија, работеле бавно и помнеле малку податоци.

Втора генерација

IBM 1620 transisitors

 • Компјутерите од втората генерација користеле транзистори
 • станале помали, поевтини, помалку се загревале и трошеле помалку енергија
 • имале поголема меморија и работеле и до дестпати побрзо.
 • имале меморија слична на денешната, магнетен диск и печатач.
 • започнал и развојот на програмските јазици.

Трета генерација

IBM 360Компјутерите од третата генерација користеле интегралното коло

 • биле многу помали и побрзи од компјутерите од првата и од втората генерација.
 • користеле монитор и тастатураintegrated circuit
 • за прв пат се појавил оперативен систем − програма што управувала со компјутерот

 

Четврта генерација

vlsi

 • Во нив е вграден нов елемент − микрочип.
 • Микрочипот е парче силициум на кое се спакувани милиони транзистори и други електронски елементи и може да извршуваат неколку милиони операции во секунда.
 • Компјутерите во кои се вградени микрочиповите ги нарекуваме микро-компјутери т.е персонални компјутери.

Apple1Првиот персонален компјутер (PC) е произведен Во 1975 година во Америка.

 • Бил направен од Стив Џобс и Стив Вознијак и се викал Apple I (Ејпл 1).

Денес се развиваат и користат и компјутери од т.н. Петта генерација компјутери, кои имаат способност за паралелна работа. Исто така, се развива и Шеста генерација компјутери т.н. невронски комијутери, чија работа е слична со работата на невроните во човечкиот мозок и се очекува ова да биде идна генерација на компјутери.

 1. видео за историјата на компјутерите.
 2. видео за историјата на компјутерите.
 3. Computer history Timeline
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s