излезни единици

Излезните единици се хардверски елементи кои служат за прикажување на податоци.

 • МОНИТОР е излезен уред кој прикажува слики и текстови на екран.

  – Резолуција на екранот
  е бројот на точки (пикесли) вертикално и
  хоризонтално со кои е исцртана сликата.
         – Големината на екранот се мери дијагонално и се изразува во единица
  мерка инч  (1’’=2.54 см)

– Мониторите според начинот на работа можат да бидат :
                      CRT (Cathode Ray Tube)
                      LCD (Liquid Crystal Display) монитори – со течни кристали.
                     Тouch screen монитори со екран осетлив на допир

 • ПЕЧАТАР е излезен уред за прикажување на податоците од компјутерот на хартија. Печатарите според начинот на печатење најчесто се иглични, инкџет и ласерски.
 • ЗВУЧНИЦИ се уред преку кој се слушаат звуци произведени од компјутерот,
 • ПРОЕКТОР е уред кој служи за презентирање содржини на платно.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s