Електронски калкулатор

Калкулаторот (Calculator) е помошна програма вклучена во оперативниот систем Windows

 • Калкулаторот (Calculator) се користи за пресметување математички операции.
 • Активирање на програмата Calculator
  1. Кликни на копчето Start. Ќе се појави менито Start.
  2. Одбери (All) Programs, потоа Accessories и на крај Calculator.
  3. Ќе се активира програмата и ќе се отвори прозорецот Calcu­lator. 
 • Прозорецот може да биде за
  1. стандарден (Standard) калкулатор или
  2. научен (Scientific) калкулатор
 • calculatorНа врвот е насловната лента (title bar) каде што на левата страна се прикажува името на помошната програма.
 • На десната страна се трите копчиња за работа со прозорецот.
 • Лентата под неа е лента со менија (menu bar). Со кликнување на едно од менијата ќе добиеш мени со наредби.
 • Под лентата со менија има една празна лента каде што се испишуваат броевите што ги внесуваш и
  резултатите од пресметувањето.
 • За внесување наредби има два начина:
  1. со кликнување на соодветните копчиња на глувчето;
  2. преку соодветните копчиња од тастатурата.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s