геометриски трансфорнации

Геометриски ротации се хоризонтално превртување, вертикално превртување, ротирање за агол од 90 степени, ротирање за агол од 180 степени, ротирање за агол од 270 степени, развлекување и искосување на цртеж.

rotate2strech1

 • Наредбата Flip/Rotate овозможува превртување и ротирање на цртежот.rotate1

1 Повикај ја наредбата Flip/Rotate од менито Image.
2
Ќе се отвори прозорецотFlip/Rotate
3 Избери хоризонтално, вертикално превртување или агол за ротација
4 Кликни на ОК.

 • Наредбата Stretch/Skew овозможува развлекување и искосување на цртежот.
  strech21 Повикај ја наредбата Stretch/Skewод менито Image.
  2
  Ќе се отвори прозорецот StretchandSkew.
  3 Внеси го процентот на развлекување  или аголот на искосување.
  4 Кликни на ОК.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s