влезни единици

Влезните единици  се хардверски уреди со кои се внесуваат податоци и му се даваат наредби  на компјутерот. Најчесто користени влезни единици се:

  • Глувче (mouse) влезна единица сокоја  може да се одбере некоја од понудените наредби или опции.
  • Микрофон е уред за внесување на звучни податоци (говор) во компјутерот.
  • Скенер служи за внесување слики и документи во меморијата на компјутерот
  • Дигитален фотоапарат служи за внесување слики во меморијата на компјутерот
  • Дигитална камера
  • Тастатурата (keyboard) се користи за внесување текст и броеви.tastatura
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s