антивирусни програми

Антивирусите се софтверски пакети кои се состојат од  компјутерски програми што се обидуваат да ги пронајдат и да ги отстранат компјутерските вируси и другите штетни програми.

  • Антивирусните програми содржат бази на познатите вируси што се дополнуваат со откривање нови вируси. Затоа треба да ги имаш најновите верзии на антивирусните програми и почесто да преземаш надополнувања од Интернет.
  • Но, антивирусите ја намалуваат брзината на компјутерот и никогаш не треба да инсталираш две или повеќе антивирусни програми во исто време.

СОВЕТИ

  1. Иако постојат многу антивирусни програми, најдобро е да се внимава да не се зарази компјутерот.
  2. Секогаш проверувај ги надворешните мемории пред да ги отвориш документите.
  3. На e-mail не отворај пораки од непознати лица и со чудна содржина.

 КРЕИРАЊЕТО НА КОМПЈУТЕРСКИ ШТЕТНИ ПРОГРАМИ И НИВНОТО
ШИРЕЊЕ Е НЕЗАКОНСКО И СЕ КАЗНУВА
затоа што тоа е начин за
уништување, крадење или шпионирање на туѓата сопственост
и се загрозува правото на приватност за работа со свои податоци.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s